Sweden United KingdomGreat Britain

Vysslemyr, naturreservat

Adress: Hökön, 280 72 Killeberg Visa karta

Adress: Hökön, 280 72 Killeberg

Lyssna på det imponerande orrspelet. Se myrliljans vidsträckta gula blomning i "Svarta ådran" på Skånes största myrkomplex. Lukta på den kryddiga doften av skvattramens blad. Tillsammans med angränsade Västermyr har naturreservatet en yta på ca 5 km2. De nästan trädlösa delarna ger dig fri sikt på omkring 1 km.

Vysslemyr är en svagt välvd högmosse där växterna får klara sig på torv och regnvatten. I det blöta dråget Svarta ådran (avrinningsstråk) och i kantskogen har växterna dock kontakt med grundvattnet och floran ändras. I kanterna hittar du hjortron, blåbär, odon, tranbär och skvattram. Rosling och sileshår finns också på myren.

Är du fågelintresserad kan du ha tur och se grönbena, orre, tjäder, järpe och nattskärra. Det finns hopp att den tidigare häckande ljungpiparen och dvärgbeckasinen kan komma tillbaka. I kantskogarna förekommer kanske fortfarande pärluggla och sparvuggla.

Du kan komma till området på en grusväg som går över myren och rundvandra torrskodd tillbaka på den gamla torvbanevägen. Har du gummistövlar, kompass och GPS kan du gå en mera ansträngande men kortare runda som leder tillbaka via kanten av mossen. De ända stigarna som finns här är upptrampade älgstigar!

En karta över området hittar du längst uppe bland bilderna.

Show more

Om denna aktivitet