Sweden United KingdomGreat Britain

Skåneleden, Etapp 7, Osby - Glimåkra, 17 km

Datum: Måndag 15 maj 2017 - tisdag 4 sep 2018 Visa karta

Vandra på stigar och småvägar genom idyllisk landsbygd och vacker skog. Leden är i fint skick med tydliga orangea markeringar som tryggt visar vägen genom naturen. Du kan lätt ta dig tillbaka med buss 545 så att den i princip inte skiljer sig från en rundvandringsled. Då förlängs dock sträckan med ca 3 km för att komma till busshållplatserna.

Väljer du denna variant så passerar du även friluftsområdet Klinten där du får njuta av en kilometerlång utsikt över Osbysjön. Vindskyddet vid Osbysjön där etapp 7 egentligen startar ligger nära Osbysjöns finaste badplats (EU-kontrollerad). Här kan du passa på att ta ett svalkande dopp innan du ger dig iväg på etappen.

Första sevärdheten du passerar är Hönjarums skans, en befästning svenskarna använde för att försvara Hönje bro över Helge å under det Skånska kriget 1676-79. Här hittar du en nästan intakt försvarsskans som uppfördes under slutet av 1600-talet. Syftet var att kontrollera landsvägen över bron. Detta område har varit skådeplats för blodiga snapphaneslag där danskar och svenskar drabbat samman.

På ömse sidor om Hönje bro (en vacker stenvalvsbro) var inte mindre än 11 vattenhjul i drift, som lade grunden till en industrialisering på 1800-talet. Bäst bevarat av dessa industrianläggningar är Strömsborgs ullspinneri. Spinneriets vattenhjul och maskinpark fungerar än idag. Det ligger direkt före Hönje bro 100 m efter skansen. Anläggningen grundades 1837 och drevs i början endast med vattenkraft. 1970 lades verksamheten ner. Idag är spinneriet ett arbetslivsmuseum som år 2011 tilldelades utmärkelsen Årets Industriminne. Det drivs av Osby Hembygdsförening.

I området har det även brutits kiselgur, som består av skal från kiselalger. Kiselgur användes bl a till dynamitframställning, filtrering av vatten, isolering av ugnar och slipmedel i tandkräm.

När du har vandrat ca 7 km av etappen kommer du fram till Sissas stuga. Det är en ryggåsstuga som uppkallades efter Sissa Svensdotter och härstammar från sekelskiftet 1600– 1700-talet. Inne i och utanför stugan finns en rad gamla föremål och verktyg bevarade.

1,5 km efter stugan är du framme vid Eskilstorpasjön. Här finns en vacker rastplats på en ö som lockar till att ta en paus. Här har du enkla sittmöjligheter samt en grill och du kan njuta av utsikten. I vattenbrynet växer den vitblommande vattenklövern, och näckrosor lyser upp vattenytan.

Om du är sugen på glass eller jordgubbar kan du efter ytterligare 2 km göra en avstickare (500 m) till Nedanbäcks gårdsbutik.

För att få mer information och en karta över etappen följ nedanstående länkar.

Show more

Tillfällen

Datum    
24 Feb
Lördag 24 feb 2018
25 Feb
Söndag 25 feb 2018
26 Feb
Måndag 26 feb 2018
27 Feb
Tisdag 27 feb 2018