Sweden United KingdomGreat Britain

Smörhålan, 1,3 km

Datum: Torsdag 14 apr 2016 - tisdag 4 sep 2018 Visa karta

Vandringsslingan som är markerad med gult tar dig över stock och sten genom skogen upp på krönet av klintområdet och sedan ned till Smörhålan. För att komma dit följ vägen västerut förbi Hägghults stenbrott. Efter 600 meter leder slingan in till vänster mot Smörhålan. Parkeringsmöjligheterna är begränsade, det går bra att parkera på Svarta Bergens parkering.

Smörhålan är en liten håla nära Svarta Bergen, den nämns i August Cederborgs roman ”Önnestads präst” som en rämna i berget med ett tak av stockar. Den sades vara ett tillhåll för skogsmän. Här stängdes Önnestads präst, pastor Andreas Gemzéus in som fånge under danska invasionen 1709-10 för att sedan föras som fånge över Sundet.

Sägner berättar att snapphanar hade sitt matförråd i Smörhålan. Av detta fick grottan sitt namn. Bönderna i trakten och framför allt bonden på gården lämnade mat till grottan. Dessa bönder var väl förtrogna med de grymheter som följde i gränsbygdens strider och kände empati med det folk som varit tvingade att fly till ett liv i skogen. Så småningom avtog antalet Snapphanar av många anledningar som avrättningar, pardon (nåd), och avfärd till Danmark.

Om du vill se hur hålan ser ut klicka på länken längst ner. På sida 4 finns bilden som nr 4..

Show more

Tillfällen

Datum    
13 Dec
Onsdag 13 dec 2017
14 Dec
Torsdag 14 dec 2017
15 Dec
Fredag 15 dec 2017
16 Dec
Lördag 16 dec 2017